Vinterutflykt 17 februari 2019

Vinterutflykt 17 februari 2019

Efter några härliga, soliga och vårlika dagar blev denna söndag grå, disig, duggig och tre grader varmt. Vår grupp bestod av 16 människor och 4 hundar.

På väg mot Kanalholmen passerade vi två nyplanterade Kaukasiska Vingnötter som står där de nedhuggna pilarna tidigare stod. De är flerstammiga och snabbväxande och med intressanta knoppar. Längs med ett kvarter av Agnegatan på Kungsholmen i Stockholm växer flera höga exemplar av detta träd.

Vi började att promenera runt Kanalholmen på gångstigen mellan Vättern och villorna. Det är en fin promenad som nog inte så många känner till för man möter aldrig någon där. Över 49an gick vi tillbaka till Rödesunds torg på bryggorna på Bottensjösidan.

Nästa etapp var Vanäs udde runt. Där gallrar Statens fastighetsverk rejält. Många bokar, tallar, granar och hassel är nedhuggna. Idén är att försöka återställa till den engelska park det var en gång. En definition på en engelsk park är att man försöker imitera naturen. Träden planteras i bestånd som ska se naturliga ut och med slingrande gångar.

Röjningsarbetet ska vara klart den sista april enligt en artikel i SLA. Hoppas blåsipporna vågar komma upp nu när det är så rörigt där. Vi passerade den stora stenen där Eremithyddan än gång låg. Eremithyddor var vanliga inslag i Engelska parker.

I boken Wanäs – Karlsborgs fästning: en vandring i dåtid och nutid….del 1 utgiven av Hembygdsföreningen i Karlsborg på sidan 136 så finns det ett utdrag ur Handbok för resande från 1838. Där kan man läsa:

”Spetsen av Wanäs udde är oupptagen av fästningsverk, vild och skogsbeväxt.” lite om Kungens Paviljong och sen: ”i tätaste granskogen finns ett erimitage. Vägen dit går genom flera förvildade labyrintiska gångar. Det är uppfört av obarkade furuklaggar emot en klippvägg, som utgör dess gavel, inuti klädd med mossa, och försett med bord och mossäten. Ingången är på gaveln, som har götisk fönsteröppning och ovanpå ett upprest kors, i bergväggen mitt emot framskymtar ett med mossa vitklätt kors och över detta inblickar ett öga i hyddans skymning. Vettern höres brusa helt nära, men sjön är helt och hållet undandöljd av granskogen. Man kan knappast tänka sig något på en gång enklare och smakfullare – på samma udde är även ett tempel anlagt med lika vilsam tillgång.”

Tillbaka till nutiden. Vi såg flera granar med platta mjuka barr som vi gissade vara idegran.

Enligt inventeringen av Vanäs uddes träd och buskar som gjordes 1989 av Lennart Engstrand från Lunds universitet, lär det finnas sex olika gransorter på Vanäs udde: silvergran, coloradogran, blågran, vitgran, douglasgran och koreagran. Vi får läsa på hur de ser ut och börja leta.

Vi avslutade utflykten med trevlig brasa och korvgrillning nere vi jägarbryggan där en gång Fallskärmsjägarskolan låg. Följande fåglar såg vi: gräsänder, svanar, storskrakar, knipor och sothönor.

Ulla Rodén

Ett bildsvep av Erika Fredholm

 

Det blir spännande att se resultatet.

Dåligt väder hindrar inte en naturskyddare.

Kristina Flemsjös foton

Klicka för större bilder.

19 februari 2019

Gunborg Lundkvist

Knopp av Kaukasisk vingnöt.

Ur den nyutkomna boken