Höstexkursion till sjön Östen den 9 oktober 2022

 

Foto – Siw Sjöberg

Höstexkursion till sjön Östen med omnejd 9 oktober 2022

Fågelsjön Östen ligger där lite oåtkomlig kan tyckas. Hur når man den på bästa sätt? Ska man ta av innan Tidan, efter Tidan eller kanske vid Moholm? Det var många olika viljor och åsikter bland oss. Till slut hamnade vi alldeles rätt vid Logårdens naturreservat i Odensåker på den västra sidan av sjön. Där finns ett trevligt café med hembakat och sittplatser både inne och ute.

En led går genom kohagar med vackra ekar som leder ner till sjön och ett fågeltorn i två plan och med ett litet rum om man vill komma bort från kyla. Vi hade däremot härligt höstväder och mycket sol. Vi såg en enorm flock av trumpetande förskräckta tranor som flög över oss. Kanske hade de blivit uppskrämda av någon rovfågel. Snattrande gäss och fler tranor var det enda vi såg. En nötväcka hördes i lövdungen. På tillbakavägen hade kvigorna bestämt sig för att passera stigen precis framför oss. Gerd samtalade med dem och de verkade snälla och vana vid folk. Efter en andra fika åkte vi vidare mot Öja som ligger på den östra sidan av sjön. Där finns ett nyare jättefint fågeltorn med ett rymligt rum på nedre plan.

Vi hade en härlig dag med vackra höstfärger, strålande solsken och vackra vyer på fina småvägar som en del av oss aldrig hade åkt på tidigare.

Landskapet är så fint runt Östen. Det är ett levande kulturlandskap med många gårdar, odlingsrösen och gamla stenmurar. Flera platser att besöka är Ranes kulle, Askeberga skeppssättning och Vaholms brohus utanför Tidan och Böckernas Hus förstås och Österbergs konditori inne i Tidan.

 

Logårdens café, trevlig fikaplats

Höstens fina färger

En storm i trakten för 2 månader sedan lämnade detta efter sig.

Tillägg – Siw Sjöberg

Tranor och gäss var inte det enda vi såg.  Leif såg en havsörn i sin tubkikare och vi såg även en ormvråk och en sparvhök vid sjön nedanför Logården.

 

Foto – Erika Fredholm, tre bilder

Text – Ulla Rodén