Tredje cirkelträffen i fjärilscirkeln den 7 juli 2018

Fjärilscirkel den 7 juli klockan 13.00- 16.00, Bölets ängar.

13 närvarande.

Väder – molnigt efter morgonens och nattens regnskurar. Man skall väl inte förbanna regnet denna torra sommar då allt blommar tidigare för att snabbt torka bort. Flygtider för fjärilar tycks också förändras p.g.a. sommarvädret.

Det känns ändå lite retligt att vädret denna dag inte var så gynnsamt för fjärilsstudier.

Fredagen den 6 gick jag min slinga i Bölet. Vid staketet vid parkeringen i skogsklöverbeståndet var det då överfullt med citronfjärilar, både hane och hona.

För övrigt fanns det ängspärlemorfjäril, silverstreckad pärlemor och älggräspärlemorfjäril. Blåvingar och vitfjärilar kål, rov o rapsfjäril.

Dagens cirkel började med en teorilektion där jag hade sammanställt vad vi sett i kursen både 2017 och 2018.

Därefter gick vi i slåtterängen.

Luktgräsfjärilar, blåvingar både hed- och ljungblåvinge.

Silverblåvinge.

Älggräspärlemorfjäril, skogsnätfjäril, rovfjäril, 6-fläckig bastardsvärmare .

Detta var vad jag antecknade. Vi gick åt lite olika håll och kanske någon annan sett något annat?

Ängen där det brukar blomma så mycket rödklint var nu avslagen. Ledsamt för den som går sin slinga där och räknar fjärilar.

Efter gemensam fika var det så dags att åka hem till fotbollen, Sverige-England.

Leif och jag fortsatte till Kråk för att kolla bastardsvärmare. Kristina och jag har hittat en ny art där som kan vara klubbsprötad bastardsvärmare. Om detta kan verifieras med ytterligare foton så är det en fjäril som funnits på östgötasidan, men nu tagit sig över till västgötasidan.

Lars Pettersson på Svensk dagfjärilsövervakning önskar att någon tar en slinga på Kråk där bastardsvärmarna finns och även vid infarten till Kråk där vi förra gången hittade ängsnätfjärilen.

0 intresse för detta idag.

Leif och jag hittade många bastardsvärmare idag men bara sexfläckiga och en annan liten en som vi inte vet om det är en sliten 6-fläckig eller ytterligare någon annan art.

Gusten och jag tog en titt vid infarten och där fanns inte mycket mer än slåtter- o luktgräsfjäril och rovfjäril. Ett par bruna pärlemor, omöjliga att håva in.

Jag kommer att per e-post kalla till Kråk i kommande vecka tisdag eller onsdag om vädret är bra för att ytterligare leta efter den nya arten för ytterligare fotodokumentation. Men också titta efter lite annat förstås.

I övrigt står den tidigare bokade tiden 21 juli kvar. 14-17. Återkommer om plats.

För övrigt har jag fått många rapporter om sälgskimmerfjäril här i trakterna senaste veckan.

7 juli 2018

Gunborg Lundkvist

Fotbollen då. 0-2 till England!

Men det här är minst lika spännande som fotboll.