Novembervandring i Karlsborg

Nostalgivandring den 20 november 2016

Det var inte fåglar, blommor och knoppar som var i fokus vid söndagens vandring. Det blev mer en nostalgitripp.

Ansvarig var ordförande Kerstin Sanell. Kerstin är relativt ny karlsborgsbo, men nu hade hon läst på lite om vad som tidigare funnits på den slinga vi skulle gå.

Vi började vid Rödesunds torg med ett 10-tal deltagare. Första stoppet blev där det gamla järnvägsspåret varit. Det var en förlängning från järnvägsstationen till kanalen och där utfördes endast godstransporter.

Vi följde sedan Västra vägen och där har ju en del industrier legat. Vi passerade den f.d. polisstationen där också distriktssköterskan höll till en period. Vi kom sedan ut på den asfalterade cykelbanan utmed stranden vid Bottensjön. Tennisbanor och lekplatser har det funnits där, nu ersatta av nya bostadshus. Den riktiga platsen för ”öltappen” ligger vid Bryggaregatan. Med en karta från 1950-talet kunde vi orientera oss med hjälp av de hus som finns kvar idag. Flera av deltagarna har vuxit upp i Karlsborg och kunde ge oss övriga minnen från lekar och lekplatser.

karta-2karta-1bild-7-k-u-i-g

bild-3bild-5gerdbild-4-playan

Vid båthamnen i Södra skogen serverades het glögg och pepparkakor. Nog så lämpligt i det lite kyliga novembervädret. Båtarna var uppdragna och inplastade för vintervilan. Att det funnits ett tegelbruk påminner gatunamnet Tegelslagaregatan om. Vi vände så åter via Smedjegatan, Kärleksstigen och Strandvägen. Badplatsen på Strandvägen är nu en riktig playa då vattenståndet är lågt.

För denna mycket trevliga vandring och för glöggen tackar vi Kerstin.

kerstin

 

Vandringen gav mersmak, vad tar vi nästa gång?

2016-11-21

Gunborg Lundkvist

(Klicka på bilden om du vill ha den större)

Bilder har Inge Johansson och Kristina Flemsjö tagit.