Naturskyddsföreningen i Karlsborg Ölandsresa 26 maj -2 juni 2018

15 naturskyddsmedlemmar i kretsen reste till Öland sista veckan i maj och kunde njuta av sommarvärmen. Med på färden var vår tidigare ordförande Ann-Marie Ekvall och Torsten Ekvall. Här nedan kommer Ann-Maries dagboksanteckningar från resan.

26 maj kl. 21:42 ·

På Öland bland häckande tornfalk och hornuggla i träden runt stugorna. På strandängarna och i havet syns skärfläckor, sträckande grågäss, gravänder och några storspovar. Vi såg besksöta och hjälmnycklar men även mandelblom och S: t Pers nycklar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjälmnycklar kallas även Johannesnycklar. Orchis militaris.

Besksöta

 

27 maj kl. 22:03 ·

Idag mest södra Öland. Ottenby lund med gamla ekar och närmast havet, på Schäferiängarna, betande nötkreatur och en flock dovhjortar som härstammar från Johan III tid. Nere vid fyren såg vi solbadande knubbsälar. Albrunna trädgård saluför 800 olika perenner men tovsipporna var tyvärr slut.

Ottenby lund

Svavelticka.

Majbräken, Athyrium filix-femina.

Fyren Långe Jan från 1785.

Akka har landat och Nils har glömt sina träskor.

28 maj kl. 20:05 ·

Alvar idag. Örnkullen och Gynge som ligger vid vägen mellan Stenåsa- Resmo. Idag var Ölandssolvändan utslagen. Den kom till Öland när inlandsisen försvann och är endemisk. Många orkideer är överblommade så färgprakten är mindre än vanligt. Vi körde ner till Sandby borg, som ligger några km norr om Stenåsa, alldeles intill havet och delar av fornborgen grävdes ut 2010-2017. Flera inslag om borgen har visats på tv. Alla borgens invånare anfölls i slutet av 400-talet och dödades ellerl fördes bort. En ren massaker.

Krutbrännare, Neotinia ustilata, en orkide och Ölandssolvända, Helianthemun oelandicum.

Bergskrabba, Globularia vulgaris.

 

Sandby borg.

Sandby borg

Stranden vid Sandby. Högtryck och därför lågvatten.

 

29 maj kl. 22:23 ·

Eckelsudde vid Kalmarsund är en av Ölands bästa fågellokaler där vi såg knubbsälar, gravänder, knölsvanar, roskarlar, tofsvipor och några strandskator. På land växte Vejde, Isatis tinctoria, vars blad använts för att färga den svenska flaggan blå och karolinernas uniformer. Nere vid Södra bruket finns det gott om strandkål på den steniga stranden där några av oss badade. Den är ätlig, bör inte plockas, men odlas. Det blev även besök på några gravfält och Bårby borg samt Resmo kyrka. Som avslutning middag med kroppkakor, grädde och lingon.

Eckelsudde och ute i vattnet ligger sälar på stenarna.

Vejde, Isatis tinctoria, på stranden vid Eckelsudde

 

Södra bruket med strandkål, Crambe maritima.

Strandkål närbild.

30 maj kl. 22:06 ·

Idag Nunnedalen, som är lummig, men med gott om mygg och den fina fågellokalen Beijershamn där grågäss och vitkindade gäss visade upp årets ungar. Bad i Kalmarsund vid Haga park där det är så grunt så man är halvvägs till Kalmar innan man når djupt vatten. Idag lämnade två personer gruppen så nu är vi bara 13 personer (och två hundar) kvar i Stenåsa från Karlsborgs naturskyddsförening.

Nunnedalen. Murgrönan stryper nästan trädet.

 

Nunnedalen. Trolldruva, Actaea spicata.

 

Beijershamn. Fin fågellokal.

Trollslända

31 maj kl. 21:33 ·

Vandring på Jordtorpsåsen med fjärilshåvning av bl a svingelgräsfjäril. Vi letade även efter salamandrar och en av oss såg en vuxen individ. Senare Bläsinge hamn och vackra radby. Där finns en fin strand med sanddyner. Kvällen avslutades med sedvanlig gemensam ärtsoppsmiddag med varm punsch samt rabarberpaj med vaniljsås.

Bläsinge hamn på östra sidan.

 

Bostadshuset i Bläsinge by där konstnären Jeanette Björkman bor. Driver Atelje Himlavid på gården som förtjänar ett besök.

 

Gårdsplan. Konstnärligt arrangerad spade!

Ärtsoppa

1 juni kl. 21:15 ·

Bjärby och Lilla Dalby alvar med Penåsabäcken. Vi gick bl a på den gamla banvallen som gick mellan Kastlösa och Skärlöv. Järnvägen användes mellan 1910-1961 och byggdes för att transportera sockerbetor. Sen lunch på SOF:s Stenhusa bod och en titt på det stora sortimentet av floror, fågelböcker och kikare. Bad i Bläsinge.

 

Johannes- eller hjälmnycklar, Orchis militaris, nära Penåsa på en fuktig kalkäng.

Samma fuktiga kalkäng. Ängsnycklar, Dactylorhiza incarnata.

 

Vad är detta?

Svar: Flyttblock nära Bårby borg med skålgropar där det offrats mynt som nu är ärgade. Mynt från 1900-talet.

Kor på vägen genom Stenåsa, huvudväg på östra Öland.

   

Vi tackar Ann-Marie för dagboksanteckningarna. Vi har naturligtvis olika upplevelser av vistelsen. Själv lärde jag mig tre nya arter av fjärilar som är det som mest upptar mitt intresse just nu.

Ängsnätfjäril, nära hotad, men vanlig på Öland. Mindre blåvinge och som ovan nämnts svingelgräsfjäril. Ingvar noterade också starrgräsfjäril.

25 juni 2018

Gunborg Lundkvist