Nattvandringen den 10 juni 2017

 

vindstilla, spegelblankt

grönt i alla nyanser i skogen, blåbärskart, rosablommande lingon

innan den persikofärgade himlen mörknat steg fullmånen upp över  den spegelblanka Vättern

vi var vid ekopark Norra Vätterns skärgård. Klintanäset

man tappar nästan andan inför all naturens skönhet skriver Erika

Fredholm som gjort reportaget.

Nedanstående text införd i SLA måndagen den 12 juni 2017.

Karlsborg: En sommarnatt i skogen

Naturskyddsföreningens årliga nattvandring.

Strax söder om Boviken finns Klintanäsets ekopark. Sveaskog sköter området. Här finns storskog, sandstränder, klippor, näs och sund med fantastiska vyer.

Gruppen tar sig ut till en liten ö, som man på grund av det låga vattenståndet kan gå torrskodd till, och börjar kvällen med fika. Det är en unik kväll. Vättern ligger spegelblank, inte en vindpust, inte en krusning på vattenytan.

-250 000 människor tar dagligen sitt dricksvatten från Vättern som är 135 km lång och 31 km bred mellan Karlsborg och Motala, samt 125 meter djup. Omsättningstiden för vattnet är 60 år säger Ingvar Isfeldt som arrangerat vandringen i år. Siktdjup vid Ombo öar är 17 meter.

Pestkyrkogård

Nära ligger Kyrkogårdsön med mycket vass i viken. En knölsvan glider förbi. Kyrkogårdsön har en pestkyrkogård från 1350. På femtiotalet reste Undenäs kommun en minnessten på platsen. Författaren och bildkonstnären Folke Dahlberg bodde en tid på Kyrkogårdsön.

Man hittar en vingpenna från en örn. Kanadagässen lämnar ön när gruppen kommer, men spåren av dem finns överallt. Svarta skogssniglar är det gott om och bofinkar sjunger på flera håll i skogen.

Sommarnattens ljus

På andra sidan näset finns ett stort område med klippor som slipats av vattnet. Olika bergarter syns tydligt. Lagren har vält i något skede av jordens våldsamma geologiska historia.

Efter solnedgången hörs koltrastens klara toner, myggen är envisa och en morkulla flyger förbi medan elden tänds och historieberättandet tar ny fart.

Strax efter elva är himlen i nordväst fortfarande persikofärgad när fullmånen glider upp över den spegelblanka Vättern och sprider sitt silverfärgade ljus över skogen i några timmar innan solen återigen smyger över horisonten lite före fyra och fåglarnas morgonsång fyller luften.

Text och foto Erika Fredholm

 

Tillägg – Erika Fredholm.

Vättern – Tillrinning sker från Unden, Viken, Bottensjön och från Husqvarnaån.

Det finns över 11.000 öar och holmar. Siktdjupet vid Ombo öar är uppmätt till 17,6 m.

Vi sitter vid Dödssundet som är en av två infarter till Boviken.

På den lilla ön växer en gammal och magnifik tall med knotiga grenar. Ett riktigt klätterträd. Den har drabbats av blixten och barken är sprucken uppifrån och ner på ena sidan.

När militären tog över öarna flyttade Folke Dahlberg till Granvik och bodde i en stuga alldeles ovanför Engelska parken.

Han bodde också på Lilla Röcknen och på Stora Röcknen.

Klicka för större bilder.

Karlsborg 12 juni 2017

Gunborg Lundkvist