Månadsmötet den 19 november

Månadsmötet 19 november 2015 – Föreläsning av Andrea Ljung.

Andrea är veterinär med specialkompetens Artskydd och CITES.

Djur och växter i naturen skyddas med lagar för att de ska finnas kvar i naturen. Att inte följa dessa lagar är ett brott.

Månadsmötet i november med föreläsning av Andrea Ljung lockade inte så många besökare. Denna torsdagskväll fanns det i vårt lilla samhälle många olika aktiviteter som konkurrerade. Vi som prioriterat föreläsningen om Artskyddsbrott behöver dock inte ångra vårt val. Vi fick verkligen en mycket nyttig information om CITES.

”CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. CITES, även kallad Washingtonkonventionen, är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Det finns cirka 5 600 djurarter och över 30 000 växtarter som är starkt hotade världen över. Konventionen började gälla år 1975 och idag har 181 länder anslutit sig till den för att garantera den biologiska mångfalden i världen. I Sverige är det Jordbruksverket som är den administrativa CITES-myndigheten som samordnar CITES-arbetet i Sverige. Jordbruksverket utfärdar också import- och exporttillstånd och intyg för kommersiella aktiviteter med djur, växter eller produkter av djur och växter som är skyddade enligt CITES.” 

Vi visste naturligtvis att det förekommer en omfattande handel, men jag tror att alla liksom jag själv då i första hand tänker på elefanter och noshörningar.

Att vår svenska björn också är attraktiv visste jag inte. Björngalla har viss medicinsk effekt, men kan framställas på kemisk väg, så man behöver inte offra hela björnen.

I Sverige är det varg, lo, björn, rovfåglar, ål och orkidéer som är med på listan. Järven är inte attraktiv.

Som husdjur vill vi nu inte bara ha hund och katt. Reptiler och sköldpaddor är populära sällskapsdjur och lätta att smuggla in p.g.a. deras förmåga att anpassa sig vid transporten.

Vi fick se otäcka bilder på hur man smugglar grodor i filmrullar ex-vis. Många av djuren inbringar stora pengar. Man ställer sig frågan vad man skall ha djuren till. Det kan vara samlare som har alla arter, men saknar en och då är villig att betala ett högt pris.

Ägg och äggsamlande är naturligtvis ett intressant ämne. I Sverige har nu det stora fågelområdet vid Stekenjokk stängts av för besökare under häckningsperioden. Beslutet från Länsstyrelsen baseras på rapporter som visar hur området utsatts för omfattande ägg- och boplundringar under flera års tid av internationella ligor.

En sak som man naturligtvis måste respektera även om det inte är så roligt för inbitna ornitologer och naturälskare.

På frågan om vi har något därhemma som inte bör eller får säljas så tänkte vi väl att det har vi ju inte. Men vid närmare eftertanke så finns det säkert en hel del i souvenirväg som tillkommit på olaglig väg.

Och hur är det med pälsvästen som hänger i garderoben?

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet och där kan man ta reda på om de föremål man har inte får vidaresäljas. Det är viktigt att man kan spåra inköp och tillverkning.

Köper Du souvenirer vid utlandsresan så försök att köpa kläder eller keramik och undvik ålen på julbordet var Andreas råd. Har Du en önskan om ett korallhalsband, så låt det stanna vid önskan.

Ovanstående information är ett försök till sammanfattning av föreläsningen , men också information hämtad från Jordbruksverkets hemsida. För den som har lite problem med hörseln så är internet en välsignelse. Där kan man få ytterligare upplysningar om man vill läsa på lite mer (och det vill man ju) eller inte riktigt hängt med på föreläsningen, som dock kompletterades med bilder och text. Det kan vara svårt ändå att hänga med.

Månadsmötet avslutades med glöggmingel och pepparkakor i form av SNF-falken.

Denna novemberkväll kom vintern med lite snöglopp och halka, inte så trevligt väder att åka hem i.

Tack Andrea för en mycket fin föreläsning.

Gunborg Lundkvist

OLYMPUS DIGITAL CAMERA