Luciakaffe 11 december 2014

Denna blöta mörka decemberkväll samlades ett 20-tal Nf-are för medlemsmöte med luciakaffe i Träff-stugan.

När lussekatterna var uppätna vad det dags för Leif Pettersson och Hans Sjöberg att berätta om julens träd, granen.

Leif började med att berätta att granen är det sist invandrade trädet i Sverige.

Den kom uppifrån Finland för 5000 år sedan och då mest i norr, längre söderut kom den för 3000 år sedan. Den finns längre ner i Europa men då på högre höjder.

Många olika sorters granar visades. Den äldsta granen i världen finns i Fulufjäll i Dalarna. Det finns spår som säger att den kan vara 9500 år.

Mycket kan botas med granens hjälp. Impotens, reumatiska besvär, ryggont m.m. De olika medikamenter som kan fås ur gran demonstrerades av Leif. Man kan färga garn och då blir det grått av granriset och brunt av kottarna. De vilda lekar han berättade om när han som barn klättrade upp i granen och åkte hiss ner, d.v.s. åkte ner utmed granen, vore kanske något för våra barn idag. Det låter farligt, men var naturligtvis spännande

(och detta utan hjälm förstås).

Hans avslutade med att visa bilder på hur man använt granen och då främst i de katolska länderna. Den första tidpunkt han hittat då vi började använda julgran är 1741.

Vår nya styrelsemedlem Kerstin Sanell berättade att man i Småland, varifrån hon kommer, skalade ett par granar och satte vid de nygiftas port. Det hade jag inte hört förut. (Naturligtvis googlade jag på detta och fick se en sådan port med brudgranar).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bild 1 IngeOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så det var en hel del smått och gott vi fick lära oss denna adventskväll.

 

Vår ordförande Hans hade ett glädjande besked – vi har fått projektpengar till jubileumsfesten, som vi planerar till den 14/6 i Bölet.

 

Medlemsmötet i januari den 15 januari 2015 skall helt handla om tankar och förberedelser inför firandet av Bölets naturreservat, 100 år.

 

Text Gunborg – Bilder – Inge och Gunborg.