Kurstillfälle 5 – Fjärilscirkel 2017

Introduktion i fjärilarnas värld – femte kurstillfället den 12 augusti 2017.

Mulen dag och knappast någon sol i sikte. Men vädret har ju ändrat sig snabbt de senaste dagarna och med förhoppning om solens återkomst samlades elva deltagare i Bölet trots det mulna vädret.

Vi startade med en genomgång om vad jag hade förväntat mig av dagen om solen varit framme. Pärlemorfjärilar, vitfjärilar och kanske någon blåvinge.

Vi gick en runda i slåtterängen och ner i den lite surare delen där. Det var mulet och vi kunde ju inte hoppas på några fjärilar. Slåtterblommor finns nu i riklig mängd. Fältgentianan är både blommande och överblommad.

Vi såg i alla fall en mycket sliten skogsgräsfjäril, en lika sliten blåvinge som vi fick till hedblåvinge och en rapsfjäril.

En fin kärrspindel.

Stor igelknopp och svalting bland all strandlysing i den blötare delen. I den slagna ängen kunde vi se att kärrspiran åter blommade. Den är relativt nyupptäckt i Bölet.

Fina champinjoner i betesängen.

Det blev ju lite utbyte vad gäller fjärilar i alla fall och mycket utbyte av tankar om livet och döden vid kafferasten.

Nästa fjärilskurs och således den sista bokades till den 26 augusti. Då gärna hos Anette Hermansson i Höghult som hade så mycket fina fjärilar hos sig.

12 augusti 2017

Gunborg Lundkvist

En ganska sliten skogsgräsfjäril…

Kärrspindel…

Stor igelknopp…

Brygga vid Humsjön. Den kanske inte hörde till fjärilskursen men en fin bild..

Fotograf idag Urban Spaak.

Klicka för större bilder.