Kråk

gunborgbeskurenejgosta

Kråks skjutfält ligger strax söder om Karlsborg.

Min första kontakt med naturen i Karlsborg var ett besök i Djäknesundet i mitten av 1950-talet. Jag deltog då i ett läger och vi kördes i båt till Djäknesundet en midsommarafton. Det var en otrolig upplevelse att komma från det sjöfattiga Falbyden till Ombo öar. Det blev länge mitt favoritställe och anledningen till det har jag skrivit om i andra sammanhang, så det hoppar jag över nu. Djäknesundet ligger en mil norr om Karlsborg. Det är en mycket vacker liten skärgård och en fin badplats.

Kråks skjutfält
På senare tid har emellertid ett annat område blivit mitt absoluta favoritställe. Kråks skjutfält söder om Karlsborg. Kråks skjutfält sattes för några år sedan på världskartan (åtminstone i ornitologiska kretsar) på grund av en nordamerikansk piparsnäppa som förirrat sig dit.

På Kråk går jag hela året och jag går ”långa kråkrundan” och ”korta kråkrundan”. De sista åren av mitt yrkesverksamma liv var det en ”lisa för själen” att få komma ut där på fredagskvällen efter en dryg arbetsvecka. Jag går där sommar och vinter. Vintertid är det tyst och lugnt, några kråkor och ett par rådjur kan vara det enda liv man ser. I februari månad kommer de första lärkorna, som sedan följs av tofsvipor och storspovar. Orrar, enkelbeckasiner och så rovfåglarna.
En het julidag gick vi längs stranden och där satt en rosenfink alldeles intill oss. På mycket nära håll kunde vi se den djupt sammetsröda hjässan på denna vackra fågel. Vägen utmed sjön bjuder på storskrake och småskrake. Drillsnäppan följer också vandraren. Tidigt på våren kanske bara en ensam kniphane guppande på vattnet.

En sen lördagseftermiddag i november när det för övrigt var knäpptyst därute, satt plötsligt en flock snösparvar i ett träd.
Så floran därute: den första tussilagon, smörbollarna i maj och lupinerna vid midsommartid. Nattviolerna och högsommarens flora med stor blåklocka, renfana, vädd m.m.
Jag vet nu att min kärlek till Kråk grundar sig på det stora himlavalvet man ser, så likt min barndoms Falbygden. Vägen utefter sjön kan få mig att tro att jag är på Öland, ett annat favorittillhåll.
Jag har träffat många Karlsborgsbor som inte vill gå på Kråk. De minns det Kråk med vackra gårdar, som fanns innan militären tog över. Jag har stor respekt för detta, men ”mitt Kråk” är ändå mitt favorittillhåll här i kommunen. När skjutfältet är stängt nöjer jag mig med en tur vid ”inflyget” och F6 gamla båthamn. Där finns nattvioler och rosenfink också och strömstaren på vintern.

Jag har många fler ställen, Edsån, den lilla bäcken vid Hyttehamn m.m, men det får någon annan skriva om.
Gunborg Lundkvist

krak1

”min kärlek grundar sig på det stora himlavalvet man ser” – foto förf.

Fotot på Gunborg – Gunnel Selin.