Höstvandring 16/11 vid Björklången

Söndag den 16 november samlades vi i Naturskyddsföreningen i Karlsborg vid ett blåsigt Rödesunds Torg kl 10 och åkte sedan ca 9 km norrut  mot Bölskullen och Ormahålan. Inne i skogen var det i stället vindstilla, uppehåll och en riktigt skön höstdag. Leif Pettersson kunde hälsa åtta personer välkomna på vandring varav två inte var medlemmar (ännu).

Vi samlades nedanför naturvårdsområdet Bölskullen som vittnar om inlandsisens avsmältning för ca 11500 år sedan när Baltiska issjöns vattenyta under ca ett års tid sänktes med 26 meter från Bölskullens topp ned till marken nedanför där vi var samlade. Detta hände samtidigt vid norra Billingen, vid Timmersdala som många har läst om i skolan men även i Karlsborgs kommun finns alltså en mycket intressant geologisk lokal.

Vi vandrade på en höjdrygg i kamelandskapet med avbrott för plockning av kantareller och trattkantareller. Bävrarna hade härjat i sluttningen mot Humsjön och det såg ut som ”plockepinn” modell större. Leif hade varskott ett jaktlag om att vi var ute på vandring och vi träffade faktiskt en jägare som var ute på rekognosering. Framme vid Kalvens vindskydd mötte oss Urban Spaak som gjort upp en eld så det blev både fika och korvgrillning och mycket prat. Gerd hade varit ute på en något längre cykeltur så när hon kom var vi plötsligt tio. När vi skulle vandra tillbaka igen försvann först Gerd på cykel och Urban tog med två i bilen så nu var vi endast sex personer som vandrade mot Bölskullen men nu på andra sidan av Humsjön. Mer svamp plockades och alla sex kom tillbaka strax före kl 14 till parkeringen vid ”dödisgropen” Ormahålan nedanför Bölskullen.

Text – Ann-Marie Ekvall, foto Inge Johansson.  BildBild 2Bild 1