Fjärde träffen i fjärilscirkeln den 21 juli 2018

Rapport från fjärde träffen i fjärilscirkeln den 21 juli 2018 i Bölet.

Vi var nio personer.

För att någorlunda hänga med på vad som händer i fjärilskretsarna så har jag gått med i Facebookgruppen som Svensk Dagfjärilsövervakning har. Jag tittar också på det forum som finns på hemsidan på Svensk Dagfjärilsövervakning.

Till båda dessa kan man skicka in frågor och få hjälp med identifiering.

Intressant var det idag att läsa hur det från en del håll kommer signaler om att man ser mycket få fjärilar. Men också motsatsen, på Gotland och Öland finns så mycket fjärilar och då i vägrenarna så många blir påkörda av bilar.

Vid dagens träff i Bölet var det magert med fjärilar. Nedanstående bildsvep som jag fått av Ulrika Sörlid visar det vi såg plus en del rapsfjärilar, rovfjärilar och mindre tåtelsmygare.

Det är ungefär vad man finner i Bölet just nu, jag gick min slinga i måndags den 16 och kunde räkna in dessa arter men då i betydligt större omfattning än idag.

Så frågan man ställer sig är naturligtvis vad det beror på att fjärilarna flyger ena dagen, men inte den andra, trots samma väder, sol, varmt och någorlunda lugnt.

Vi gick en liten sväng i slåtterängen, men vände strax tillbaka till fikaborden i skuggan. Där Leif håvade in lite fjärilar till oss. 27 grader är i det varmaste laget för fjärilsskådning.

Här kommer Ulrikas bildsvep

Luktgräsfjäril

Ängspärlemorfjäril

Vitfläckig guldvinge

Silverstreckad pärlemorfjäril

Gammafly

Slåttergräsfjäril

En sliten Älggräspärlemorfjäril

Klickar du på bilderna blir de större.

När jag kom hem gick jag in på forumet och det senaste inlägget visade en sliten vitfläckig guldvinge. Vitfläckig guldvinge är ju lätt att känna igen, åtminstone hanen, honan är inte så där orange.

Den femte träffen i cirkeln blir hos Anette Hermansson i Börjestorp den 3 augusti klockan 14-17. Anette bjuder på fika så det är väl bra om du anmäler dig.

 

21 juli 2018
Gunborg Lundkvist