Fagning i Bölets ängar april månad 2017

Fagning i Bölets ängar april 2017

6 april –vad skall du göra idag då frågar min granne.

Det är fagning i Bölet och jag skall dit och hjälpa till.

Fagning – var är det?

Folk verkar inte vara så bekanta med detta ord, men räfsat i sina trädgårdar på våren har man ju gjort i alla tider.

Om Du googlar på ordet fagning så får Du veta följande

Fagning innebär att man på våren, strax efter det tjälen gått ur jorden, på ängarna räfsar undan fjolårsgräs, och röjer undan löv, nedfallna kvistar och annat skräp.

Ansvarig för att detta utförs i vårt naturreservat Bölets ängar är Länsstyrelsen. Nu är också Naturskyddsföreningen i Karlsborg engagerad i fagningen och några medlemmar har gjort en insats vid ett par tillfällen. Den 21 april var vi där och då var också Länsstyrelsens arbetslag med Peter Eriksson där.

Peter Eriksson från Länsstyrelsen är ansvarig för att det hela blir gjort. För kontakterna med honom svarar Leif Pettersson.

När man går där och räfsar kan man, förutom att man hör fågelsången,  få se lite trevliga händelser i naturen (kanske otrevliga för en del). En fin orm sågs och den hade nyss ömsat skinnet, som låg kvar. Det ser man ju inte varje dag.

Förutom de överallt blommande vitsipporna och de snart överblommade blåsipporna sågs en och annan lite knubbig gullviva utslagen. Detta trots den kalla våren.

I och med fredagens fagning så är det klart för i år och det är bara att invänta den blomsterprakt som man hoppas bli resultatet av fagningen.

Den 6 april tog Gunborg och Kristina bilderna på fagningsgänget.

På påskdagen den 16 april tog Inge o Agneta denna bild i Bölet.

Arbetet erbjuder trevlig samvaro. Den 21 april tog Inge bilden på fagningsgänget tillsammans med Länsstyrelsens personal.

Klicka för större bild.

22 april 2017

Text – Gunborg Lundkvist

Bild – Kristina Flemsjö, Inge Johansson och Gunborg Lundkvist.