De vilda blommornas dag i Bölets naturreservat den 15 juni 2014

Söndagens strålande sommarväder gjorde det extra trevligt att vandra i Bölets ängar och se på alla försommarblomster. Naturskyddsföreningens guider Leif Pettersson och Siw Sjöberg gick en tvåtimmarsvandring med varsin grupp. Blommorna är desamma från år till år, men skillnaden är blomningstiden. I år är allt tidigt. Guckuskon är överblommad och likaså den otroliga mängd smörbollar som funnits i år på olika ställen i Bölet. Midsommarblomstret eller skogsnävan som den heter också, finns inte kvar till midsommar. Vildlinet är rikligt i år.

Brudsporren blommar redan. Slåttergubben är på väg och spenörten.

Det som gladde guiden Leif Pettersson särskilt mycket denna gång var att han i sin grupp hade med barn i olika åldrar. De var så vetgiriga och ville veta det mesta. Det gläder naturligtvis den, som vigt sitt liv åt att förmedla till sina medmänniskor  allt som kan finnas i naturen. Kanske främst blommor denna dag.

Det kom besökare från bl.a. Töreboda, Mariestad, Örebro och några holländare hade också hittat hit.

En kortare tur i ängen bjöds med Gunborg Lundkvist som guide. Bra att veta för den som av olika anledningar inte orkar med den längre turen.

Vid ”vätskekontrollen” fanns Gunnel Lidman, Gerd Pettersson och Solveig Clemborn. Ordförande Hans Sjöberg skötte medlemsvärvning och bokbord.

De vilda blommornas dag firas i hela Norden och det är Svenska Botaniska föreningen som arrangerar det hela. Här tillsammans med Västkuststiftelsen. Guiderna kommer från Naturskyddsföreningen i Karlsborg.

t Bild 2Bild 13 Bild 12 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Bild 4

 

Bild

En del bilder blir större om Du klickar på dem.

Foto Inge Johansson, Gunborg Lundkvist.