De vilda blommornas dag i Bölets ängar

De vilda blommornas dag söndagen den 17 juni i Bölets Ängar

Det var tur att det stora, vattentäta tältet hade blivit uppsatt kvällen innan för efter sex veckors torka och värme så visade sig söndagen från en våtare sida. Vi var åtta personer från SNF som ordnade med bord, stolar, broschyrer, böcker och tipspromenader för både barn och vuxna. Det hade nu börjat regna men 15 personer anlände i alla fall, de flesta försedda med regnkläder. Två blomsterguider förde dem ut genom stora ängen, en två kilometers runda. Några barn guidades på Lilla ängen. Där växte spenört, åkervädd, getrams, skogsvicker, vänderot, jungfrulin, olika måror, ormrot, blodrot, nattviol, slåttergubbe, slåtterfibbla, kärrspira, kärrtistel, Jungfru Marie nycklar och mycket mera.

Efter fika under tältets skyddande tak, för regnet hade nu ökat rejält, kunde både barn och vuxna försöka sig på de två tipspromenaderna. Trots regn och kor i stora ängen verkade alla glada och nöjda med dagen. Höjdpunkten för barnen blev nog i alla fall när Leif tog fram sin kajunge som han hade räddat efter att den hade ramlat ur sitt bo. Den var tam och verkade tycka om att bli klappad av åttaåriga Elin.

Allt var laddat för en trevlig dag…

Finns inget dåligt väder…

Som sagt, tur att tältet fanns…

Nog välsignar vi regnet, det är torrt i ängarna, men det kunde ju väntat en dag till…

 

Texten skrev Ulla Rodén, bilderna tog Kristina Flemsjö och bildtexterna

Gunborg Lundkvist

till reportaget från De vilda blommornas dag som Naturskyddsföreningen anordnat sedan 1982. De första åren var det bara Bölets dag, men när De vilda blommornas dag började firas i hela Norden 2002 har arrangemanget skett i samband med Västkuststiftelsen med Svenska Botaniska föreningen som huvudarrangör.

2018-06-18

GL