Bölets ängar – De vilda blommornas dag

DE VILDA BLOMMORNAS DAG PÅ BÖLETS ÄNGAR 16 JUNI 2019

Med tältet uppsatt föregående kväll, naturfalkinstruktionen upphängd, boken ” Botaniska besöksmål i Västergötland” framlagd för försäljning, diverse floror, gratisbroschyrer som vårt lokala årsprogram, den trevliga ”Din naturguide till Skaraborg” utgiven av Länsstyrelsen och annat smått och gott också utlagda. Vädret var perfekt, lite molnigt och ljummet i luften.

En ung journalist från Radio Skaraborg var där och direktsände om blomstervandringarna.

När folket hade samlats delades de upp i två grupper med ca 15 personer i varje grupp som de kunniga guiderna Leif Pettersson och Siw Sjöberg tog hand om för en två kilometers vandring ut i den stora ängen där guckoskon växer på tre olika ställen men som idag tyvärr är så gott som överblommad men där växer så mycket annat.

Flera hundägare och en barnfamilj följde i stället med på den korta turen genom slåtterängen. Här guidade Kristina Flemsjö och Ulla Rodén. Korna har nyligen blivit utsläppta i den stora ängen och då kan det bli lite oroligt med hundar där.

Det är riktigt frodigt ute i ängarna nu efter det ganska myckna regnandet. Det vackert djupblåa jungfrulinet växer ymnigt i hela slåtterängen, ibland är den rosa. Spenörten börjar blomma. Som namnet antyder har den använts till att göra en salva till korna men ska även fungera för sprickor och såriga händer. I Norge finns den att köpa som en handbalsam.

Den sällsynta bergsjohannesörten växer även i slåtterängen. Den känns igen på att dess blad är glesare än på den vanliga fyrkantiga och den äkta johannesörten. Vi såg fina bestånd av den gula slåttergubben med sina två drängar (sidblommor) och när knopparna på sidorna slår ut sades det förr att det är dags att slå ängen. Många orkidéer förstås som Jungfru Marie nycklar, tvåblad, nattviol och brudsporre. Vi såg även några exemplar av den insektsfångande tätörten som Svenska Botaniska Föreningen har utsett till årets växt. Åkervädden har börjat blomma och i augusti kommer ängsvädden. Om man tänker på alfabetet och att å kommer före ä så kan man hålla reda på dem. Vi såg också gråfibbla, sommarfibbla, slåtterfibbla, skogsvicker, ängskovall, skogsnäva, tjärblomster, getrams, blodrot, kärrtistel, ormrot, stormåra och mycket mycket mera. Solen kom fram i mitten av vandringen och nu blev det hett. Men fikat smakade bra i skuggan.

På hemvägen stannade några av oss och rev upp flera lupiner, en invasiv art som vi inte vill ha in i Bölet.

Nästa aktivitet blir Temavandring i början av juli med inriktning på fjärilar och med Gunborg Lundkvist som ansvarig.

Ulla Rodén

Guckuskon redan överblommad – foto Inge Johansson

Välförtjänt fikapaus efter blomstervandringen

Arvid och Tyra Nyström klarade Pilgrimsfalken

Nöjda och glada guider efter den välbesökta blomstervandringen – foto Kristina Flemsjö

Den vackra slåttergubben blommade rikligt i år – foto Gunborg Lundkvist

Uppdaterat den 17 juni 2019

Gunborg Lundkvist

Klicka för större bilder.