Blomstervandringen i Bölet den 15 juli 2015

För den som är åskrädd sedan barnsben är Väderlekstjänstens Sannolikhet för åska en källa till oro. Onsdagens vackra sommarväder med risk för regn vid 18-tiden oroade mig inte alls. Som ansvarig för kvällens blomstervandring kollade jag naturligtvis vädret.

Ett 40-tal personer mötte upp i Bölet. Kvällens guider från Naturskyddsföreningen i Karlsborg , Siw Sjöberg, Carl-Axel Hafström, Leif Pettersson och jag själv fick varsin liten grupp att guida i slåtterängen. Det är bra om grupperna inte blir för stora, då man bör hålla sig på stigen och inte ute i blomsterängen alltför mycket.

Den för någon vecka sedan överfyllda ängen med Jungfru Marie nycklar, brudsporrar och nattviol hade nu börjat blekna av.

Spenörten stod i sin fulla prakt, bergmyntan var riklig och skogsklövern likaså.

Det som kanske mest är värt att uppmärksamma denna sommar är det stora antalet bergjohannesört. En växt som är rödlistad under kategorin Nära hotad. Den har vi tidigare endast funnit något enstaka exemplar av, i år närmare 30 exemplar.

Slåttergubbarna är också hotade på sina håll.

Men sommarvädret är oberäkneligt, mitt under guidningen tornade åskmolnen upp sig och en ordentlig skräll gjorde det lite obehagligt att guida. Det kom inte så mycket regn och guideturerna kunde avslutas med gemytlig samvaro vid fikaborden. 

Nästa blomsterguidning blir den 15 augusti klockan 15.00. Observera att detta är en lördagseftermiddag och har vi vädergudarna med oss kanske vi kan utlova trumgräshoppa och lite fjärilar. De lyste med sin frånvaro denna kväll.

I blomsterväg borde slåtterblomman och fältgentianan vara fina, om de inte hunnit blomma över. Det är svårt att pricka rätt vad gäller växtligheten.

I den gamla delen av naturreservatet blommar i år den tidiga fältgentianan. En särskild del av ängen där är nu inhägnad för blommornas skull. De kanske annars är begärliga för ungdjuren som finns i övriga ängen.

Blomstervandringen i juli var en av de guidade vandringar i Västra Götalands naturreservat 2015 som Västkuststiftelsen arrangerar. Se www.vastkuststiftelsen.se

Blomstervandringen i augusti ingår i kretsens program för 2015.

Gunborg Lundkvist

Bild 5Guiderna Leif Pettersson, Gunborg Lundkvist, Siw Sjöberg och Carl-Axel Hafström.

Leifs grupp Inges bild Åskmoln Inges bild Foto Inge Johansson.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter vandringen smakar fikat gott, foto Gunborg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trevlig samvaro vid fikaborden, foto Gunborg

Igelkottar Inge

Leif Pettersson har alltid något roligt med sig. Han tar hand om skadade djur. Här några små igelkottungar där modern blivit trafikdödad.