Blomstervandringen 27 juli 2016

Högsommarens blomstervandring i Bölets ängar i samarrangemang med Västkuststiftelsen har genomförts. Besöksantalet var inte så stort, kanske var det för varmt, det är högsommarvärme nu. Kvällen var fin utan de små regndroppar som föll på eftermiddagen.

Naturskyddsföreningens ordförande Kerstin Sanell hälsade välkommen. Guider för kvällen var Leif Pettersson och undertecknad Gunborg Lundkvist.

Rödklint Kristina

Går man nu i ängen så förefaller det mesta vara överblommat. Orkidéerna ståtar med fröställningar och spenörten likaså.

Spenört Kristina

Nu är det rödklintens tur, denna vackra klint finns rikligt i ängen och färgar den rödlila och lockar många fjärilar.

Snart kommer ängsvädden och då skiftar ängen över till blålila.

De tre johannesörterna är snart överblommade också, men vi kunde vid kvällens vandring se några exemplar av den raraste av dem, bergjohannesörten. Inte så svår att skilja från de övriga om man väl sett den. Hur man skiljer den äkta johannesörten från den fyrkantiga fick deltagarna lära sig.

Slåtterblomma Kristina

Slåtterblomman har slagit ut och knopparna lyser vita som utströdda pärlor i gräset. Den finns nu rikligt i ängen.

Fältgentiana Kristina

Det är också dags för fältgentianan att visa upp sig. Den är svår att hitta så här i början när det inte finns så många utslagna, men hittar du en så ser du snart en till och en till. Precis som med trattkantarellerna. Hittar du en så står det tusen åter och det kan man tala om vad gäller fältgentianan. Naturskyddsföreningen har åtagit sig att räkna fältgentiana varje år och det varierar, men har som högt varit 2247 exemplar.

Av fältgentianan finns två varianter och i Bölet finns båda, det tror vi oss vara ensamma om.

Slåtterblomman och fältgentianan gynnas av slåttern i Bölet.

humlebagge

Humlebagge och geting

Man kan säga att det humlornas tid också, på varje växt satt någon humla eller annat småkryp. Här är jag novis så det blir bara en humla för mig.

Den sexfläckiga bastardsvärmaren fanns där, inte svår att se när den flyger omkring eller sitter still på någon blomma. En art som minskar. (läser just att bastardsvärmarna tillhör några av de giftigaste insekter vi överhuvudtaget känner till).

I, G, B Kristinas kort

Just en sexfläckig bastardsvärmare har Gunilla fångat i sin kamera.

Det börjar bli dags för trumgräshoppan, en sällsynt gräshoppa som finns i Bölet. Den kräver en torrbacke och varmt, soligt väder. Den finns i backen alldeles ovanför parkeringen. Så tag med kaffekorg och sitt still där en stund, så är jag övertygad om att du kan höra det speciella ljud som den frambringar med vingarna.

Att sedan få se den flyga omkring och visa upp sina roströda vingar är en upplevelse.

I augusti är det också fjärilarnas tid i Bölet, många silverstreckade pärlemorfjärilar såg vi i ängen och säkerligen en hel del andra pärlemorfjärilar också.

Bölet den 27 juli 2016

Gunborg Lundkvist

Samtliga foton – Kristina Flemsjö. (klicka för större bild)

Det där om bastardsvärmarna läste jag i Ulf Westerbergs bok Sköra vingar.