26 personer trotsade högsommarvärmen och kom till kvällens blomstervandring.
Carl-Axel Hafström och Gunborg Lundkvist guidade i slåtterängen. Hans Sjöberg hälsade välkommen, Siw Sjöberg och Gunnel Lidman skötte vätskekontrollen.
Det kändes lite torrt och visset i ängarna. De senaste dagarnas högtryck med riktig högsommarvärme gör att växterna vissnar ner.
Slåtterblomman som är årets växt enligt Svenska Botaniska föreningen börjar nu blomma och det fanns rikligt med knoppar. På en del ställen i ängen såg dock slåtterblomman lite slokörad ut.
Ängarna så här dags brukar visa upp en färgsymfoni i rödlila nyanser, rödklint, skogsklöver, åkervädd och bergmynta. Den vackra skogsklövern var i det närmaste överblommad. De tre johannesörterna som finns i Bölet presenterades. Fyrkantig johannesört och äkta johannesört är vanliga. Berg-johannesörten är lite sällsyntare och kunde endast ses i ett exemplar.
Om någon vecka övergår ängen i en mera mörklila nyans då ängsvädden brukar blomma rikligt. Då bör också fältgentianan ge en lite ljusare nyans i ängen. Det första blommande exemplaret av denna sågs vid vandringen.
Över alla blomster fladdrade rikligt med fjärilar och jag nöjde mig med att kalla dem pärlemorfjärilar. Mitt fjärilsintresse är nyvaknat och förhoppningsvis skall jag nästa år kunna skilja dem åt lite bättre.
Den sexfläckiga bastardsvärmaren är lättare att känna igen och det såg vi tre på en och samma ängsvädd. Den sitter snällt kvar så man kan fota och är mycket vacker när den lyfter.
Det varma torra vädret borde passat trumgräshoppan, men den visade sig inte. Vi hörde den någon dag tidigare.
En trevlig överraskning vid fikastunden var att vi fick tillfälle att köpa honung från Östergårdens Bä å Bi. De hade påpassligt tagit med sig honung från Bölets Ängar 2014.
Efter genomförd vandring var det dags för ett dopp i Vättern, där man nu kan hoppa i utan minsta betänketid.
Man ser en del fåglar i Bölet också, Siw och jag såg en hel flock stjärtmesungar i söndagskväll. Det var en trevlig syn.
Nu önskar vi lite regn så att inte slåtterblomman torkar ut helt.
Eftersom kvällens vandring blev ”lite torr” uppstod frågan när man skall besöka Bölet, när är det som bäst? Mitt svar är då – Hvergang.
I april-maj finns vårfloran med alla blåsippor, vitsippor och tussilago tätt följt av gullpudra, vårlök och svalört. Därefter kommer vårärt, gullviva och liljekonvalj. I juni kommer guckuskon och övriga orkidéer, brudsporre och nattviol. Spenörten. Här kommer också smörbollarna, det fanns i år smörbollar i gamla ängen och utanför nya ängen, ett gult hav av smörbollar.
Högsommarfloran är också sevärd, alla somrar är ju inte så torra som i år.
Augusti är trumgräshoppans och fjärilarnas tid och fältgentianan och slåtterblomman.
I september kan man njuta av den nyslagna ängen och att naturen går till vila. Jag har också varit i Bölet en marskväll och lyssnat på ugglor, då var det lite spöklikt med de stora kala ekarna mot natthimlen och snötäcket.
Gunborg Lundkvist
Vandringen arrangeras av Västkuststiftelsen med guider från Naturskyddsföreningen i Karlsborg.
Bilderna – Inge Johansson tog de översta bilderna på guide och besökare och slåtterblomman. Jag fotade min egen inköpta honungsburk. Klicka på bilden så blir den större.