Fjärilsföredrag och exkursion den 27 maj 2017

Fjärilsföredrag och exkursion

På lördagsförmiddagen den 27 maj, samtidigt som Karlsborg med omnejd var full av olika aktiviteter, bänkade sig ett tjugotal intresserade åhörare på Karlsborgs Konferens Center för att lyssna på Lars Pettersson, ansvarig för svensk dagfjärilsövervakning vid Biologiska institutionen på Lunds universitet.

Han berättade framför allt om vad det innebär att bli en dagfjärilsövervakare. Alla är välkomna i projektet. Man behöver inte vara fjärilsexpert och man kan själv välja var man vill leta efter fjärilar. Man kan gå en slinga på upp till 3 km eller välja en eller flera punktlokaler. Det ska vara sommar, varmt och ganska soligt för att man lättast ska kunna hitta fjärilarna. Allt man behöver är en håv och en genomskinlig burk så att man kan titta närmare på den infångade fjärilen.

Varför övervaka fjärilar? Det övervakas i hela Sverige och även i flera europeiska länder. Man får en bild av vilka fjärilar som är vanliga, vilka arter som ökar eller minskar, när de är aktiva och hur igenväxning och klimatförändring påverkar fjärilsfaunan.

Lars Pettersson berättade också om fjärilarnas migration, vilka som är våra vanligaste fjärilar, vilka växter som lockar fjärilar, speciellt brännässlor och vädd, och andra tips som att doppa ett rep i en blandning av socker och rödvin och sedan hänga upp det i ett träd. Detta trick kommer garanterat få fjärilar att närma sig.

Efter avslutat föredrag fortsatte vi upp till Bölets ängar. Vädret var perfekt med värme och sol och efter god fika vandrade vi ut i ängen och Lars med fjärilshåven i högsta hugg.

Han håvade in bl.a. följande fjärilar: en rapsfjäril, en grönvit citronfjäril, hona. Hanen såg vi också. Det är han som är citrongul. En hona av aurorafjäril med vackra gröna fläckar på undersidan, honan saknar de orangeröda fläckarna på ovansidan som hanen har, En tosteblåvinge, en vinbärsfuks som är orange med svarta fläckar och flikiga vingar. Vi fick även stifta bekantskap med en dagaktiv nattfjäril. En dagfjäril har klubbformiga antenner och nattfjärilars antenner är jämnsmala.

En lärorik dag i den soliga ängen! Alla som är intresserade fortsätter med en fjärilscirkel i sommar som kommer att ledas av Gunborg Lundkvist.

Mer information om dagfjärilsövervakning får man på www.dagfjarilar.lu.se

Böcker som rekommenderades av Lars Pettersson och Gunborg Lundkvist:

”Dagfjärilar i Västsverige” går att få gratis från Länsstyrelsen.

”Svenska fjärilar: en fälthandbok” av Bo Söderström

”Fältnyckeln Dagfjärilar” NE

”Min fjärilsbok” av Stefan Casta

 

Nedtecknat av Ulla Rodén Davis.

Lars Petterssosn visar rapsfjäril,

I burken finns en kamgräsfjäril.

Bilderna är tagna av Marita Moosman och klickar du blir de större.