Svampvandring den 18 september 2016

Svampvandring

Vi var 24 glada vandrare som lämnade Bölskullen och Ormahålan och följde Urban Spaak och Leif Pettersson ut på den Västra Vätterleden och förbi de vackra småsjöarna Humsjön och Agnsjön. Man fick nästan lust att bada. Det plockades av jackor och tröjor när solen och det kuperade landskapet värmde upp oss. Vi kom förbi både kolabottnar och gamla koppargruvor och ett helt stånd av små linneablad.

I mitten av 1800-talet fanns det många kolmilor i tivedsskogarna. Efterfrågan på träkol till masugnarna och järnbruken var stor. Bara i Tivedens nationalpark har man hittat 225 kolbottnar.

Däremot fanns det inte så mycket svamp. De vi såg var ganska uttorkade. Vi lämnade leden och vandrade uppe på en rullstensås som Urban kallade för Getaryggen. Den är hög och smal med branta sidor och liknar precis ryggen på en get. När vi hade vandrat ett tag på åsen så öppnade sig landskapet och solen gassade på ordentligt. Mot slutet gick vi på en liten skogsväg som ledde ut på den större bilvägen tillbaka till Bölskullen.

Efter denna härliga tvåtimmarsvandring smakade det gott med fika och grillad korv. Gunnel och Agneta hade redan förberett elden och Ormahålan låg spegelblank

Leif lade ut svamparna som hade hittats. Vi fick lära oss följande: Fjällig taggsvamp är inte direkt en matsvamp men kan anrättas som ett alternativ till inlagd sill för veganer. Det går också att färga  garn med den. Färgen blir mörkblå. Blödande eller gråtande taggsvamp är ingen matsvamp. Blek taggsvamp är lika god som kantarell. Väldoftande taggsvamp har använts i linneskåpen. Citrongul slemskivling är slemmig men god. Pluggskivling räknas som  giftig men den lär ätas i Polen. Sammetssopp är god. Strävsoppen oxiderar till blåsvart. Rödgul trumpetsvamp är jättegod. Leif visade också ett antal olika tickor. Allt detta var mycket lärorikt.

Ulla Rodén skrev med faktahjälp av Urban Spaak.

ormahalan-kristina bolskullenleif-svampar

marita-o-josephfodelsedag-kristina

Det blev lite födelsedagsfirande också och det tackar jag för. Folk skulle bara veta vilka trevliga  naturskyddskompisar jag fått genom alla år jag jobbat i kretsen

skriver Gunborg Lundkvist.

Foto – Kristina Flemsjö

 

maritaskortormahalan1

Foto – Marita Moosman

Nedan kommer Inge Johanssons bildsvep från skogen i september.

inges-bild-4inges-bild-3ings-bild-2inges-bild-1inges-bild