Sjömarken – höstvandring den 11 oktober 2020

Vandring vid Sjömarken 11 oktober 2020

Den här gången besökte vi området runt Sjömarken strax norr om Djäknesundet. Vi var 12 stycken, flera nya trevliga människor med Örebrobakgrund. Vi parkerade nära Håketjärnarna och gick förbi den ödetomt där en gång ett klubbhus för nazister hade legat under kriget i början på 40-talet. Det där skulle man vilja veta lite mer om.

Efter en kort promenad på en liten grusväg öppnade sig landskapet och vi hade nu anlänt till själva gården Sjömarken som byggdes på 1920-talet. Ett par från Glättenäs som var med på vår vandring berättade att de hade ett gammalt arrendekontrakt på gården från 1900-talets början från jag tror någon av deras morfar eller farfar. De fick sig en trevlig pratstund med de nya ägarna. Vägen går rakt genom Sjömarkens tomt och blir så småningom en stig genom skogen längs med höga vackert slipade klippor på vänster sida och ner mot Vättern. Sedan gick det uppför. Uppe på klipporna hittade vi ett fint ställe med Vätternutsikt och lä, med andra ord perfekt för en fika.

På tillbakavägen klättrade vi ännu högre upp och besökte några hemliga rum med ännu mer vidunderlig utsikt över Vättern.

Därefter fortsatte vi ner till ett båthus och bredvid den ligger det gamla ursprungliga huset som innan det blev flyttat tidigare låg uppe vid gården Sjömarken.

Några gamla båtar ute på udden hade en gång tillhört en folkskygg man som Urban hade mycket att berätta om.

Det var mycket trivsamt att vandra bland trevliga människor på nya stigar med nya utsikter och höra nya historier. Tack Urban för en spännande vandring. Den tog nästan fyra timmar.

 

Text – Ulla Rodén. Foto – Margareta Kåhre

Klicka för större bild. Fler bilder på vår fb.sida.

Sjömarken bostadshuset

Vy över Vättern, där vi hade fikapaus

Foto Siw Sjöberg

13 oktober 2020

Gunborg Lundkvist