Floran i Bölet 3 maj 2019

Ur led är tiden…

 

Något som vi skall vara stolta över här i vår kommun är våra naturreservat och kanske särskilt Bölets ängar. Denna lilla blomstrande idyll i det för övrigt karga Tiveden.

Den vilda floran är här riklig från våren till sensommaren.

I år är tiden ur led – det finns blommande liljekonvalj redan 3 maj. Ängarna som bitvis varit blåa av blåsippor har nu samma färg, men nu är det violerVitsipporna är redan överblommade. Från att man kan ha sett en och annan liten gullviva så här i början av maj tidigare år, är det nu gott om dem och inte bara de pyttesmå, det finns gullvivor med rejäla stänglar.

Vårärt är en lite ovanligare art som finns i ängen, den har blommat ett tag, men får nu sällskap av den betydligt vanligare gökärten. De blommar oftast inte på samma gång. Getrams, humleblomster och kattfot blommar tidigare också.

Fältsippan som av någon anledning kommit in i Bölet har nu blommat över i det närmaste. Kabblekan blommar för fullt, (jag säger kabbeleka).

Det är otroligt mycket liljekonvalj på gång så ta en sväng till Bölet och njut av den vilda floran i det välskötta naturreservatet.

4 maj 2019

Text – Gunborg Lundkvist

Bilderna – Kristina Flemsjö och Gunborg Lundkvist.

Liljekonvalj och violer

Gullviva

Vårärt och den betydligt vanligare gökärten

Getrams, humleblomster och kattfot

Kabbleka