20 september 2020 – Svamputflykt

 

SVAMPVANDRING

En mild söndag den 20 september åkte 10 personer (alla från Karlsborg och Tibro och dessutom en mor och dotter från Töreboda) ut för att leta efter svamp. Från Forsvik åkte vi på den gamla Undenäsvägen förbi Forsvik kyrka och Lackåsen genom skogen till Hästhagen där det finns lite plats att ställa bilar. Precis där korsar Västra Vätterleden vägen. Siw och Leif ledde oss in på leden en bra bit och sedan genade vi genom skogen på en liten stig ner till Iglasjön där det så påpassligt står bänkar med bord för fikasugna. Vad såg vi då för svampar? Med hjälp av kunniga svampkännare kan jag berätta följande:

Kantarell förstås, men även narrkantarell (eller fuskkantarell/falsk kantarell) som inte är någon matsvamp men inte är giftig. Blek taggsvamp är en god matsvamp. Spindelskivling är ej rekommenderad att äta. Citronslemskivling är som namnet anger slemmig. Skär bort den nedersta gula delen av foten som är slemmig och träig. Den slemmiga hatthuden måste avlägsnas före tillagningen, antingen i skogen eller vid finrensningen hemma.

Spindelskivling hör inte till matsvamparna.  Aspsopp växer tillsammans med asp och är en matsvamp. Sandsopp växer ofta längs vägar. Smörsopp  bildar kolonier och är god, säger Vera som är mycket svampkunnig. Röksvamp ska vara helvita när man skär i dem. Endast då kan man äta dem. Kan förväxlas med vit flugsvamp. Kamskivling  åt man förr enligt Vera. Den är släkt med flugsvamp. Föränderlig tofsskivling är gullig och växer många små ihop. Nejlikbroskskivling växer ofta i gräsmattor. Flera var mycket duktiga svampplockare och fyllde raskt sina korgar.

På tillbakavägen kom vi förbi ett ställe i skogen där det har stått ett hus en gång, men vi såg inga spår efter det. Där står en skylt som Undenäs hembygdsförening hade satt upp. Torpet hette Roligheten eller Roligheta och de sista brukarna var Gustav och Linnea Johansson från 1980.

Sista biten från Iglasjön går man på en liten skogsväg och på slutet kommer man ut på gamla Undenäsvägen där man går en kort sträcka tillbaka till bilarna. Det var roligt att vandra på ett nytt ställe som Siw och Leif hade upptäckt.

Ulla Rodén

Bilder från utflykten – Marita Moosman

Svampbilder från Erika Fredholm

Klicka för större bilder.